30 siječnja 2009

Umak od rajčica

Za 1 litru / 60 minuta.

Sastojci: 1 kg rajčica
1 dl maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 m. ž. kosanog bosiljka
prstohvat origana
2 dag soli
papra po želji

Priprema umaka: Rajčice operemo pa prelijemo kipućom vodom. Gulimo in kožicu. Presjećemo ih na pola izbacimo im sjemenke pa narežemo na koskice. Na vrućem maslinovom ulju zapržimo očišćeni sitno iskosani češnjak. Čim češnjak zapijeni, dodamo kockice rajčica, kosani bosiljak, prstohvat origana, soli i papar po želji. Stano miješajući, umak kuhamo na laganoj temperaturi 45 minuta.

Umak od hrena s kruhom

Za 6 dl / 15 minuta.

Sastojci: 5 dl juhe od mesa
10 dag kruha bez kore
15 dag hrena
1,5 dag soli
1 žumanjce

Priprema umaka: U vruću juhu dodamo kruh i miješalicom istučemo u kašu. Kašu kuhamo na laganoj temperaturi, stalno miješajući. Poslje 2 minute dodamo naribani hren i sol. Stalno miješajući, kuhamo još 2 minute. Sklonimo sa štednjaka te dodamo žumanjce. Dobro promiješamo. Serviramo vruće. Umak pripremamo neposredno prije posluživanja.

Preljev od octa i češnjaka

Za 1 litru / 10 minuta.

Sastojci: 3 glavice češnjaka
50 zrna papra
1 lita vinskog octa
1 prazna staklenka

Priprema Preljeva: Glavice češnjaka rastavimo na češnjeve. Češnjeve s korom stavimo u staklenku, dodamo papar i prelijemo octom. Poslje 5 dana ocat primi aromu pa ga možemo koristiti za preljevanje svih vrsta salata.

Preljev od aromatičnog octa

Za 1 litru / 10 minuta.

Sastojci: 1 litra vinskog octa
4 grančice ružmarina
10 listova lovora
50 zrna papra
50 zrna korijandera
4 češnja čežnjaka
1 prazna staklenka

Priprema preljeva: Suhe grančice, listove i začine stavimo u staklenu bocu pa prelijemo vinskim octom. Preljevom začinjamo sve vrste salate.

Umak od kopra

Za 6 dl / 10 minuta.

Sastojci: 5 dl majoneze
(vidi na blogu kako se radi majoneza)
0,5 dl kiselog vrhnja
sok od pola limuna
0,2 dl worcestershire umaka
1 vezica kosanog kopra

Priprema umaka: Majonezu izmiješamo s kiselim vrhnjem. Dodamo limunov sok, worcestershire umak i fino kosani kopar. Jedino ga poslužimo uz hladnu ribu.

Umak od kapara sa sardelom

Za 2 dl / 5 minuta.

Sastojci: 5 dag kiselih kapara
3 slane sardele
1 dl maslinova ulja
sok od 1 limuna

Priprema umaka: Kapare sitno isjeckamo. Sardele očistimo od krljušti, peraja i kostiju. Na vrućem ulju Pržimo slane sardele dok se ne rastope. dodamo kapare i sok od 1 limuna. Poslužimo toplo.

Umak od kapara dalmatinski

Za 4 dl / 15 minuta.

Sastojci: 5 slanih srdela
2 dl maslinovog ulja
5 dag kiselih kapara
3 češnja češnjaka
1 v. ž. kosanog kosanog
peršina
sok od 1 limuna

Priprema umaka: Slane srdele očistimo od krljušti, peraja i kostiju. Pržimo ih na toplom ulju dok se ne rastope. Dodamo sitno iskosane kapare, češnjak i peršin. Stalno mješajući držimo na temperaturi još 2 minuta. Kad sklonimo sa štednjaka dodamo sok 1 limun. Promiješamo. Poslužimo toplo.

Umak od hrena i vrhnja

Za 3 dl / 15 minuta.

Sastojci: 3 v. ž. naribanog hrena
1 dag šećera
1 dag soli
0, 2 dl jabučnog octa
2, 5 dl tučenog vrhnja

Priprema umaka: Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smijesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.

Umak od hrena i bešamela

Za 5 dl / 35 minuta.

Sastojci: 4 dl bešamel umaka
( vidi na blogu kako se radi bešamel umak)
10 dag naribanog hrena
sok od 1 limuna
1 dag soli

Priprema umaka: Vrućem bešamelu dodamo naribani hren. Limunov sok i sol. Miješamo dok ne izjednačimo umak i poslužimo toplo. Ovim umakom začinjamo kuhano meso.

Umak od kapara

Za 4 dl / 10 minuta.

Sastojci: 1 dl maslinovog ulja
2 dag brašna
2 dag kiselih kapata
kora od 1 limuna
3 dl mesne iri ribje juhe

Priprema umaka: Na vrućem ulju zapržimo brašno. kad porumeni, dodamo kapare i sitno isjeckanu limunovu koricu. Miješajući, držimo na ugrijanom štednjaku 2 minuta. Ulijemo ga u juhu još jednom prokuhamo.

26 siječnja 2009

Umak od hrena i jabuka

Za 4 dl / 15 minuta.

Sastojci: 20 dag hrena
2 dl vode
0, 5 dl jabučnog octa
1 dag soli
1 dag šećera
20 dag jabuka

Priprema: Hren očistimo i operemo. Naribamo ga. Dodamo vodu, ocat, sol i šećer. Ogulimo i naribamo jabuku te ih dodamo umaku. Lagano izmiješamo i poslužimo.