11 studenoga 2008

Umak od češnjaka

Za 4 dl / 30 minuta.

Sastojci: 1 glavica češnjaka
1 dag soli
papra po želji
sok od pola limuna
4 žumanca
4 dl ulja
1 v. ž. vode

Priprema umaka: Češnjak očistimo i isjeckamo pa dobro zgnječimo dok ne dobijemo testuru pirea. Dodamo sol, papar i malo limunova soka. Ujednačimo smijesu pa dodamo žumanca. Dobro izmiješamo pa stalno miješajući dolijevamo kap po kap ulja i ostatak limunovog soka. Kad dolijemo svo ulje, umiješamo i 1 žlicu mlake vode. Ovaj umak serviramo uz ribu.

Tartar umak

Za 1 litru / 35 minuta.

Sastojci: 8 jaja
0, 5 dl octa
2 dag soli
papra po želji
9 dl sjemenovova ulja
4 dag luka vlasca

Priprema umaka: Jaja skuhamo utvrdo, pa odvajamo žumanca. Kad se ohlade, žumanca protisnemo kroz fino sito ili isjecjamo u električnoj sjeckalici. Dodamo ocat, sol i papar. Miješajući, izjednačimo smijesu pa i dalje stalno miješajući u istom smijeru dodajemo kap po kap ulja. Kad smo dodali svo ulje, umiješamo kosani vlasac. Umak do posluživanja čuvamo u hladnjaku.

Remunada

Za 1 litru / 10 minuta.

Sastojci: 5 dag kiselih krastavaca
1 ljuta papričica
1 v. ž. kosanog kopra
2 dag senfa
9 dl domače
majoneze.

Priprema umaka: Kisele krastavce, papričicu, peršin, kisele kapare i kopar sitno isjeckamo. Dodamo senf i domaču majonezu. Miješamo dok ne dobijemo ujednačenu smijesu. Do posluživanja čuvamo u hladnjaku. Mnogi vole u remuladu dodati 1 dl bijelog vina ili 0, 3 dl aromatičnoga konjaka.

Majoneza

Za 1 litru / 25 minuta.

Sastojci: 7 žumanaca
2 dag soli
9 dl sjemenova ulja
sok od 1 limuna
2 dag senfa

Priprema umaka: Jaja i ulje držati na sobnoj temperaturi sat vremena prije pripremanja. U posudu dodamo žumanca i dobro ih izmiješamo. Dodamo sol i stalno miješajući dodajemo kap po kap ulja. Koristimo najmanju brzinu elektične miješalice. Kad smo dodali 2 dl ulja, dodamo pola soka od limuna i pola senfa. Nastavimo miješati i doljevati ulje. Kad smo dodali 5 dl ulja, dodamo preostali senf i sok od limuna. Neprekidno miješajući u istom smijeru, dodamo ostatak ulja. Ako je gotova majoneza prečvrsta, dodamo 1-2 žlice vode. Ako od majoneze namijeravamo praviti umake, umjesto vode dodamo bijelo vino ili tekućinu od kiselih krastavaca. Ako majoneza nije uspjela pa nam se "razbila", uzmemo još jedno žumance, dobro ga umiješamo pa dodamo kap po kap "neuspjele" majoneze.