tag:blogger.com,1999:blog-66430898031510527312023-06-20T14:21:17.300+02:00Recepti - Topli i Hladni UmaciUnknownnoreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-67154283932391787652010-02-24T17:38:00.003+01:002010-02-24T18:11:33.161+01:00Umak od rajčica-pikantni<span style="font-style:italic;">Za 1 litru / 60 minuta.<span style="font-weight:bold;"></span></span><br /><br /><span style="font-weight:bold;">Potrebne namirnice:</span> 1 dl maslinova ulju<br />4 češnja češnjaka<br />10 dag pršuta<br />1 kg rajčice<br />1 vezova peršina<br />1 m.ž. bosiljka<br />prstohvat origana<br /><br /><span style="font-weight:bold;">Pripema:</span> Rajčice operemo pa prelijemo kipućom vodom. Odmah im ogulimo kožu. Prerežemo ih na pola i izvadimo sjemenke te narežemo na kocke. Pršut narežemo na kocke. Na vrućem maslinovom ulju zapržimo očišćeni iskosani češnjak. Čim češnjak zapjeni, dodamo kockice pršuta. Miješajuči, pržimo 5 min pa dodamo kocke rajčica, iskosani peršin, iskosani bosiljak i origano. Na laganoj teperaturi, stalno miješajući, kuhamo 45 minuta.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-14011873137106481182009-04-23T20:44:00.000+02:002009-04-23T20:45:06.029+02:00Umak od kapara sa slanim sardelama<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 6 dkg kapara<br />6 dkg slanih sardela<br />4 žlice ulja<br />1 limun<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema toplog umaka:</span> Miješa se 6 dkg isjeckanih kapara, 6 dkg pasiranih slanih sardela, 4 žlice ulja i sok od 1 limuna. Sve se ovo prokuha i polije po kuhanom vrućem mesu i pusti na hladnom mjestu do posluživanja.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-35106591081031395182009-04-23T20:42:00.000+02:002009-04-23T20:43:11.734+02:00Umak od kapara<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 3 žlice ulja<br />1 žlica brašna<br />juha ili voda<br />3 dkg kapara<br />malo limunove kore<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema toplog umaka:</span> Dobro se zaprži na 3 žlice ulja 1 obilata žlica brašna, zalije juhom ili vodom, doda 3 dkg isjeckanih kapara, malo limunove isjeckane kore i dobro prokuha. Posluži se toplo uz kuhano meso ili ribu.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-39898189950158499292009-01-30T18:34:00.001+01:002009-01-30T18:35:49.677+01:00Umak od rajčica<span style="font-weight: bold;">Za 1 litru / 60 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 1 kg rajčica<br />1 dl maslinovog ulja<br />4 češnja češnjaka<br />1 m. ž. kosanog bosiljka<br />prstohvat origana<br />2 dag soli<br />papra po želji<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Rajčice operemo pa prelijemo kipućom vodom. Gulimo in kožicu. Presjećemo ih na pola izbacimo im sjemenke pa narežemo na koskice. Na vrućem maslinovom ulju zapržimo očišćeni sitno iskosani češnjak. Čim češnjak zapijeni, dodamo kockice rajčica, kosani bosiljak, prstohvat origana, soli i papar po želji. Stano miješajući, umak kuhamo na laganoj temperaturi 45 minuta.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-49550785974037146072009-01-30T18:33:00.000+01:002009-01-30T18:34:48.190+01:00Umak od hrena s kruhom<span style="font-weight: bold;">Za 6 dl / 15 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 5 dl juhe od mesa<br />10 dag kruha bez kore<br />15 dag hrena<br />1,5 dag soli<br />1 žumanjce<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> U vruću juhu dodamo kruh i miješalicom istučemo u kašu. Kašu kuhamo na laganoj temperaturi, stalno miješajući. Poslje 2 minute dodamo naribani hren i sol. Stalno miješajući, kuhamo još 2 minute. Sklonimo sa štednjaka te dodamo žumanjce. Dobro promiješamo. Serviramo vruće. Umak pripremamo neposredno prije posluživanja.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-27901414215446135642009-01-30T18:32:00.001+01:002009-01-30T18:33:52.237+01:00Preljev od octa i češnjaka<span style="font-weight: bold;">Za 1 litru / 10 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 3 glavice češnjaka<br />50 zrna papra<br />1 lita vinskog octa<br />1 prazna staklenka<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema Preljeva:</span> Glavice češnjaka rastavimo na češnjeve. Češnjeve s korom stavimo u staklenku, dodamo papar i prelijemo octom. Poslje 5 dana ocat primi aromu pa ga možemo koristiti za preljevanje svih vrsta salata.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-55884522052446291892009-01-30T18:31:00.002+01:002010-02-24T17:26:05.802+01:00Preljev od aromatičnog octa<span style="font-weight: bold;">Za 1 litru / 10 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci: </span>1 litra vinskog octa<br />4 grančice ružmarina<br />10 listova lovora<br />50 zrna papra<br />50 zrna korijandera<br />4 češnja čežnjaka<br />1 prazna staklenka<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema preljeva:</span> Suhe grančice, listove i začine stavimo u staklenu bocu pa prelijemo vinskim octom. Preljevom začinjamo sve vrste salate.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-43987496707083953882009-01-30T18:30:00.000+01:002009-01-30T18:31:07.317+01:00Umak od kopra<span style="font-weight: bold;">Za 6 dl / 10 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 5 dl majoneze<br />(vidi na blogu kako se radi majoneza)<br />0,5 dl kiselog vrhnja<br />sok od pola limuna<br />0,2 dl worcestershire umaka<br />1 vezica kosanog kopra<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Majonezu izmiješamo s kiselim vrhnjem. Dodamo limunov sok, worcestershire umak i fino kosani kopar. Jedino ga poslužimo uz hladnu ribu.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-60446003239491145192009-01-30T18:28:00.002+01:002009-01-30T18:30:13.616+01:00Umak od kapara sa sardelom<span style="font-weight: bold;">Za 2 dl / 5 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 5 dag kiselih kapara<br />3 slane sardele<br />1 dl maslinova ulja<br />sok od 1 limuna<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Kapare sitno isjeckamo. Sardele očistimo od krljušti, peraja i kostiju. Na vrućem ulju Pržimo slane sardele dok se ne rastope. dodamo kapare i sok od 1 limuna. Poslužimo toplo.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-11034913435851767902009-01-30T18:27:00.000+01:002009-01-30T18:28:45.546+01:00Umak od kapara dalmatinski<span style="font-weight: bold;">Za 4 dl / 15 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 5 slanih srdela<br />2 dl maslinovog ulja<br />5 dag kiselih kapara<br />3 češnja češnjaka<br />1 v. ž. kosanog kosanog<br />peršina<br />sok od 1 limuna<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Slane srdele očistimo od krljušti, peraja i kostiju. Pržimo ih na toplom ulju dok se ne rastope. Dodamo sitno iskosane kapare, češnjak i peršin. Stalno mješajući držimo na temperaturi još 2 minuta. Kad sklonimo sa štednjaka dodamo sok 1 limun. Promiješamo. Poslužimo toplo.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-25560489965150913062009-01-30T18:26:00.000+01:002009-01-30T18:27:53.333+01:00Umak od hrena i vrhnja<span style="font-weight: bold;">Za 3 dl / 15 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 3 v. ž. naribanog hrena<br />1 dag šećera<br />1 dag soli<br />0, 2 dl jabučnog octa<br />2, 5 dl tučenog vrhnja<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smijesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-29563542839918485592009-01-30T18:25:00.001+01:002009-01-30T18:26:45.160+01:00Umak od hrena i bešamela<span style="font-weight: bold;">Za 5 dl / 35 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 4 dl bešamel umaka<br />( vidi na blogu kako se radi bešamel umak)<br />10 dag naribanog hrena<br />sok od 1 limuna<br />1 dag soli<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Vrućem bešamelu dodamo naribani hren. Limunov sok i sol. Miješamo dok ne izjednačimo umak i poslužimo toplo. Ovim umakom začinjamo kuhano meso.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-21447667541408337112009-01-30T18:24:00.000+01:002009-01-30T18:25:34.717+01:00Umak od kapara<span style="font-weight: bold;">Za 4 dl / 10 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 1 dl maslinovog ulja<br />2 dag brašna<br />2 dag kiselih kapata<br />kora od 1 limuna<br />3 dl mesne iri ribje juhe<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Na vrućem ulju zapržimo brašno. kad porumeni, dodamo kapare i sitno isjeckanu limunovu koricu. Miješajući, držimo na ugrijanom štednjaku 2 minuta. Ulijemo ga u juhu još jednom prokuhamo.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-51596721999076361052009-01-26T19:42:00.000+01:002009-01-26T19:43:30.365+01:00Umak od hrena i jabuka<span style="font-weight: bold;">Za 4 dl / 15 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 20 dag hrena<br />2 dl vode<br />0, 5 dl jabučnog octa<br />1 dag soli<br />1 dag šećera<br />20 dag jabuka<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema:</span> Hren očistimo i operemo. Naribamo ga. Dodamo vodu, ocat, sol i šećer. Ogulimo i naribamo jabuku te ih dodamo umaku. Lagano izmiješamo i poslužimo.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-74800913472671452532008-11-11T18:19:00.001+01:002008-11-11T18:30:58.089+01:00Umak od češnjaka<span style="font-weight: bold;">Za 4 dl / 30 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 1 glavica češnjaka<br />1 dag soli<br />papra po želji<br />sok od pola limuna<br />4 žumanca<br />4 dl ulja<br />1 v. ž. vode<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Češnjak očistimo i isjeckamo pa dobro zgnječimo dok ne dobijemo testuru pirea. Dodamo sol, papar i malo limunova soka. Ujednačimo smijesu pa dodamo žumanca. Dobro izmiješamo pa stalno miješajući dolijevamo kap po kap ulja i ostatak limunovog soka. Kad dolijemo svo ulje, umiješamo i 1 žlicu mlake vode. <span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Ovaj umak serviramo uz ribu.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-83078370610952931922008-11-11T18:08:00.002+01:002008-11-11T18:17:32.863+01:00Tartar umak<span style="font-weight: bold;">Za 1 litru / 35 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 8 jaja<br />0, 5 dl octa<br />2 dag soli<br />papra po želji<br />9 dl sjemenovova ulja<br />4 dag luka vlasca<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Jaja skuhamo utvrdo, pa odvajamo žumanca. Kad se ohlade, žumanca protisnemo kroz fino sito ili isjecjamo u električnoj sjeckalici. Dodamo ocat, sol i papar. Miješajući, izjednačimo smijesu pa i dalje stalno miješajući u istom smijeru dodajemo kap po kap ulja. Kad smo dodali svo ulje, umiješamo kosani vlasac. <span style="font-weight: bold; font-style: italic;">Umak do posluživanja čuvamo u hladnjaku.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-35000565658054211322008-11-11T17:53:00.002+01:002008-11-11T18:07:54.843+01:00Remunada<span style="font-weight: bold;">Za 1 litru / 10 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 5 dag kiselih krastavaca<br />1 ljuta papričica<br />1 v. ž. kosanog kopra<br />2 dag senfa<br />9 dl domače<br />majoneze.<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Kisele krastavce, papričicu, peršin, kisele kapare i kopar sitno isjeckamo. Dodamo senf i domaču majonezu. Miješamo dok ne dobijemo ujednačenu smijesu. Do posluživanja čuvamo u hladnjaku. <span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Mnogi vole u remuladu dodati 1 dl bijelog vina ili 0, 3 dl aromatičnoga konjaka.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-40516021577709201502008-11-11T17:33:00.002+01:002008-11-11T17:53:27.159+01:00Majoneza<span style="font-weight: bold;">Za 1 litru / 25 minuta.</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 7 žumanaca<br />2 dag soli<br />9 dl sjemenova ulja<br />sok od 1 limuna<br />2 dag senfa<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka:</span> Jaja i ulje držati na sobnoj temperaturi sat vremena prije pripremanja. U posudu dodamo žumanca i dobro ih izmiješamo. Dodamo sol i stalno miješajući dodajemo kap po kap ulja. Koristimo najmanju brzinu elektične miješalice. Kad smo dodali 2 dl ulja, dodamo pola soka od limuna i pola senfa. Nastavimo miješati i doljevati ulje. Kad smo dodali 5 dl ulja, dodamo preostali senf i sok od limuna. Neprekidno miješajući u istom smijeru, dodamo ostatak ulja. Ako je gotova majoneza prečvrsta, dodamo 1-2 žlice vode. Ako od majoneze namijeravamo praviti umake, umjesto vode dodamo bijelo vino ili tekućinu od kiselih krastavaca. <span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Ako majoneza nije uspjela pa nam se "razbila", uzmemo još jedno žumance, dobro ga umiješamo pa dodamo kap po kap "neuspjele" majoneze.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6643089803151052731.post-23792341765993753942008-10-30T18:49:00.002+01:002008-11-11T18:19:23.364+01:00Bešamel umak<span style="font-weight: bold;">Za 5 dl / 10 minuta</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 4 dag maslaca<br />3 dag brašna<br />6 dl mlijeka<br />1 mala glavica crvenog<br />luka<br />1 klinčić<br />1 lovorov list<br />navrh noža<br />muškatog oraščića<br />1 dag soli<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema umaka: </span>U mlijeko dodamo očišćenu malu glavicu crvenog luka u koju zabijemo klinćić, lovorov list i muškatne oraščiće. Na vrućem maslacu zapržimo brašno. kad brašno poćme mijenjati boju, polako dolijevamo mlijeko stalno miješajući šibom za tućenje snijega od bjelanjaka. Kuhamo na laganoj teperaturi povremeno miješajući po dnu posude. Posolimo. Kad se umak poćne zgušnjavati, moramo neprestalno miješati po dnu. <span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Ako se umak zaljepi za dno, moramo ga preliti u drugu posudu i stalno miješajući kuhati na laganoj temperaturi dok ne postane gusto.</span>Unknownnoreply@blogger.com