11 studenoga 2008

Majoneza

Za 1 litru / 25 minuta.

Sastojci: 7 žumanaca
2 dag soli
9 dl sjemenova ulja
sok od 1 limuna
2 dag senfa

Priprema umaka: Jaja i ulje držati na sobnoj temperaturi sat vremena prije pripremanja. U posudu dodamo žumanca i dobro ih izmiješamo. Dodamo sol i stalno miješajući dodajemo kap po kap ulja. Koristimo najmanju brzinu elektične miješalice. Kad smo dodali 2 dl ulja, dodamo pola soka od limuna i pola senfa. Nastavimo miješati i doljevati ulje. Kad smo dodali 5 dl ulja, dodamo preostali senf i sok od limuna. Neprekidno miješajući u istom smijeru, dodamo ostatak ulja. Ako je gotova majoneza prečvrsta, dodamo 1-2 žlice vode. Ako od majoneze namijeravamo praviti umake, umjesto vode dodamo bijelo vino ili tekućinu od kiselih krastavaca. Ako majoneza nije uspjela pa nam se "razbila", uzmemo još jedno žumance, dobro ga umiješamo pa dodamo kap po kap "neuspjele" majoneze.