30 listopada 2008

Bešamel umak

Za 5 dl / 10 minuta

Sastojci: 4 dag maslaca
3 dag brašna
6 dl mlijeka
1 mala glavica crvenog
luka
1 klinčić
1 lovorov list
navrh noža
muškatog oraščića
1 dag soli

Priprema umaka: U mlijeko dodamo očišćenu malu glavicu crvenog luka u koju zabijemo klinćić, lovorov list i muškatne oraščiće. Na vrućem maslacu zapržimo brašno. kad brašno poćme mijenjati boju, polako dolijevamo mlijeko stalno miješajući šibom za tućenje snijega od bjelanjaka. Kuhamo na laganoj teperaturi povremeno miješajući po dnu posude. Posolimo. Kad se umak poćne zgušnjavati, moramo neprestalno miješati po dnu. Ako se umak zaljepi za dno, moramo ga preliti u drugu posudu i stalno miješajući kuhati na laganoj temperaturi dok ne postane gusto.